woensdag 30 december 2009

Monaco wil uitbreiden in zee


Monaco mag dan wel dan rijk zijn , wie het al eens bezocht heeft weet dat het prinsdom opvallend klein is. Daarom wil Prins Albert II, heerser van het vorstendom Monaco, het oppervalk met 5% uitbreiden. Dat gebeurt niet door een paar rotspunten van Frankrijk in te lijven. Neen, Monaco wil de Middellandse zee in.

Het zou gaan om nieuwe grond ter grootte van ongeveer 5 voetbalvelden. Aan het project hangt een prijskaart van minstens twaalf miljard euro!Vorig jaar werd het plan afgevoerd door de economische crisis en de bezorgdheid over de ecologische gevolgen. Maar nu zou het gaan over een kleinschalig project dat zich vooral zal richten op de bouw van luxewoningen en kantoren.

Nergens in de wereld is de bevolkingsdichtheid zo groot als in Monaco.Het dwergstaatje is het gekste dorp ter wereld. Op 2 vierkante kilomter leven 35 000 mensen in tientallen wolkenkrabbers. Slechts 1 op de 5 inwoners is echte Monegask, de andere zijn buitenlanders die selectief worden toegelaten in Monaco.Er is dan ook bijna geen plaats meer om nieuwe inwoners te huisvesten. Bovendien verwacht Monaco tussen nu en 10 jaar 2000 nieuwe inwoners. Die komen om te werken maar nog meer om te profiteren van de belastingvoordelen. Het zou nog lukken tot 2020 om nieuwe inwoners te huisvesten, maar daarna staat Monaco voor grote problemen. De constructie zou echter niet beginnen voor 2015.

Men wil ook duurzaam blijven en het nieuwe Monaco moet op peilers worden gebouwd, net zoals een olieplatform. Want het project mag niet ten koste gaan van het leven onder water. Toch staat nog niet alles vast want eerst moeten de milieuspecialisten nog groen licht geven.

Ik vind het vrij belachelijk dat de staat nog moet uitbreiden, gewoon zodat de rijken weer wat minder belastingen moeten betalen.Laat het zijn oppervlakte behouden zodat er ook geen ecologische gevolgen kunnen zijn. De mensen willen altijd meer er meer. Als ze nu 5% gaan uitbreiden en volgende jaar is er weer geen plaats voor nieuw bewoners, dan moeten ze weer gaan uitbreiden. Waar stopt het?
Dan moeten ze maar een paar rijken terugssturen naar de echte wereld waar ook de gewone mensen belastingen moeten betalen. Ik vind het hele concept van Monaco al ronduit belachelijk...een staat voor de rijken.Belastingen zijn voor iedereen, en zeker voor de rijkere.
Moest het project toch doorkomen dan zal er toch eerst voldoende gediscussieerd moeten worden over het beleid van dit project samen met de overheid, de bevolking en de milieuspecialisten.
Bron : het laatste nieuws, 29/12/2009

2 opmerkingen:

  1. Dag Julie! Leuke blog!

    Hmm…bescheiden zijn die Mono’s (Bahar’s afkorting voor Monegasken, en ja, over een jaartje staat het beslist in de Van Dale!) nu ook weer niet...en naar mijn mening creatief al evenmin. Van al dat overdaad, weelde en reflecterende diamanten wordt de gemiddelde mens duizelig maar natuurlijk heeft de glamoureuze Monegask daar een fancy Armani bril voor die hun behoed voor al dat bling-bling…

    Nu, wat het nieuwe grond betreft.... Op 5 voetbalvelden kun je natuurlijk een hele hoop mensen planten maar is er dan geen goedkopere alternatief? Mss simpelweg ondergrondse verdiepingen bouwen…mensen die de hele dag naar hun computerscherm gapen hebben geen venster nodig. Basta! Of kan men niet beter een paar schepen neerplanten een aantal km van de kust? Deze kan men dan tenslotte laten wegvaren als men er genoeg van heeft. Als het om een kleinschalig project gaat moeten er toch nog andere oplossingen zijn…

    Heeft er mss nog iemand briljante ideëen? Niet dat ik meteen de ‘Nobelprijs voor Creativiteit’ verdien maar ik probeer hè…and you always get credit for trying…call me if you’re interested Mono’s!!!



    Görüşürüz,


    Bahar Y.
    http://www.bloggen.be/discusstourismandleisurenow/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefundeerde mening! Ik zou het niet beter hebben kunnen zeggen.
    ellen

    BeantwoordenVerwijderen

*My_Tourism_Journal*

Hey iedereen!

ein-de-lijk heb ik mijn blog over toerisme!! Ik ben van plan om er veel artikels op te zetten zodat jullie mijn mening over de toerismewereld kunnen ontdekken . Zoals jullie kunnen zien is mijn blog nu nog maar in de beginfase.
Maarrrr hier komt gauw verandering in....